Näin suojaudut tietokoneen ja näytön säteilyltä

Electric Sense -sivustoa ylläpitävä Lloyd Burrell on testannut säteilysuojaa, jonka väitetään suojaaavan sähkömagneettiselta säteilyltä. Tulos on se, että kannettavan tietokoneen alle asetettava Harapad Elite -niminen suoja pienensi selvästi magneettivuon tiheyttä kannettavan tietokoneen alapuolella. Magneettikenttä ei kuitenkaan vähentynyt riittävästi, jotta kannettavan käyttämistä sylissä voisi suojankaan kanssa pitää turvallisena.

Kannettavat tietokoneet säteilevät myös keski- ja radiotaajuuksilla. Näiltä taajuuksilta nyt testattu säteilysuoja ei suojannut käytännössä lainkaan, koska ne suuntautuvat myös muihin suuntiin kuin suoraan kannettavan alapuolelle.

Jos haluaa parhaiten vähentää omaa altistustaan tietokoneen ja sen näytön säteilylle, pöytäkone on kannettavaa parempi, koska sen keskusyksikkö on kauempana käyttäjästä. Pöytäkone on parasta sijoittaa mahdollisimman kauas, esimerkiksi parin metrin päähän käyttäjästä, ja se on suositeltavaa kytkeä maadoitettuun pistorasiaan. Tarvittaessa voidaan käyttää esim. USB-jatkokaapeleita näppäimistöä ja hiirtä varten.

Hiiren ja näppäimistön on hyvä olla langallisia, ja kaikkien kaapeleiden molempiin päihin on suositeltavaa hankkia kiinnipainettavat ferriitit, jotka vähentävät johtuvia sähkömagneettisia häiriöitä.

Näyttö kannattaa sijoittaa niin etäälle itsestä kuin se on käytännössä mahdollista, koska säteily vähenee etäisyyden neliössä: etäisyyden kaksinkertaistuessa säteilyaltistus heikkenee neljäsosaan. Sähkömagneettisen säteilyn riskeistä puhunut ja Suomessa mm. työterveyslaitoksella luennoinut tri Devra Davis onkin sanonut usein,  että ”etäisyys on ystäväsi.”

Tärkeintä on se, että käyttää vain langallista Internet-yhteyttä, koska langattomat Wi-Fi/WLAN-reitittimet säteilevät erittäin voimakkaasti 2,45 gigahertsin mikroaaltotaajuudella. Vaikka yhteys toimisikin langallisesti, on hyvä tarkistaa, että Wi-Fi ei ole silti samanaikaisesti päällä. Valitettavasti monet operaattorit tarjoavat modeemeja, joissa Wi-Fi on oletusarvoisesti päällä ellei sitä nimenomaisesti kytke pois päältä.

Tilaustyönä valmistettuja näytön suojakaappeja on Suomessa käytössä kymmenkunta.

Tilaustyönä valmistettuja näytön suojakaappeja on Suomessa käytössä kymmenkunta.

Jos olet ottanut kaikki edelliset keinot käyttöön mutta apu ei ole ollut riittävää, saatat tarvita erityistä suojakaappia, jonka sisälle tietokoneen näyttö asetetaan. Se vähentää Turun Ammattikorkeakoulun EMC-laboratoriossa tehtyjen mittausten mukaan hyvin näytön tai kannettavan tietokoneen radiotaajuista säteilyä. Valitettavasti suojakaappikaan ei suojaa keskitaajuuksilta tai magneettikentiltä.

Jos suojakaappikaan ei auta riittävästi, voidaan vielä yritys ja erehdys -menetelmällä kokeilla eri näyttöjä suojakaapin sisällä. Näyttöjen välillä on nimittäin kokemuksen mukaan huomattavia eroja säteilyssä. Käytännössä erot selviävät vain kokeilemalla, koska mitään julkista tai muutakaan koottua mittaustietoa näyttöjen säteilystä eri taajuuksilla ei ole.

Suojakaappi on kuitenkin ehdottomasti suojaustoimenpiteiden listalla viimeinen keino, koska se on kallis, vaikeasti hankittava, raskas, tilaavievä ja ruma.

Lopuksi on hyvä huolehtia siitä, että tietokonetta käytetään paikassa, jossa ei ole paljon säteilyä, esimerkiksi matalataajuisia magneettikenttiä tai tukiasemasäteilyä.

Kategoria(t): Sähköherkkyys Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin: Näin suojaudut tietokoneen ja näytön säteilyltä

 1. Jussi Hirvi sanoo:

  Kiinnostava tuote on myös USB-väylään liitettävä näyttö. Esimerkiksi Lenovo ThinkVision LT1421 14″ kuluttaa vain 4,2 wattia sähköä. Tällaisessa näytössä tarvitaan vain yksi kaapeli, siis USB-kaapeli. Eräs sähköherkkä on kokeillut tuota Leonvon näyttöä päivän ajan ja kokenut sen tosi hyväksi. Tosin noin lyhyt kokeiluaika ei vielä kerro kaikkea.

  Mitä suojakaappiin tulee, niin jostain syystä ainakin kaksi käyttäjää (olen toinen heistä) on päätynyt konfiguraatioon, jossa alumiinikuorinen MacBook on jossain takana, ja suojakaapissa on monitori. Tämä yhdistelmä on paras, mitä ikinä olen kokeillut – ja aloitin tietokoneen käytön vuonna 1990.

 2. Juhana Harju sanoo:

  Jussi, minähän kokeilin tuota Lenovon näyttöä mutta se ei sopinut minulle. Itse en myöskään voinut käyttää alumiinikuorista MacBookia suojakaapin sisällä. Joten se on hyvin yksilöllistä.

  • Eero sanoo:

   Millä tavalla ilmeni ettei se sopinut? Mihin asioihin yksilöllisyys perustuu tässä asiassa? Onko kyse vain siitä kuinka suuren säteilymäärän keho kokee liian korkeaksi, vai onko eri yksilöillä erilaiset herkkyystasot eri säteilytaajuuksien suhteen?

 3. Eero sanoo:

  Onko kukaan käynyt mittaamassa näyttöjä kaupoissa? Varmaan ympärillä oleva säteily toisiaan lähellä olevista näytöistä ja muista laitteista aiheuttaa vaikeuksia mittauksiin, mutta jos lähimmät näytöt kytkisi pois päältä hetkeksi niin ehkä homma voisi toimia ainakin suuntaa-antavasti. Entä onko teillä suositella näyttöjä, jotka on mitattu ja todettu olevan sieltä vähemmän säteilevästä päästä?

 4. Juhana Harju sanoo:

  Hei, valitettavasti tuo näyttöjen mittaaminen kaupoissa ei käytännössä taustasäteilyn vuoksi toimi. Lisäksi näytöt säteilevät niin laajalla taajuusalueella, että niiden mittaamista varten tarvittaisiin tuhansien eurojen hintaisia mittareita. Kauppojen myyjät eivät myöskään ole välttämättä kovin ymmärtäväisiä ja yhteistyöhaluisia sähkömagneettisesta säteilystä kärsiviä kohtaan.

  Kirjoituksessani jo sanoin, että tietoa eri näyttöjen säteilystä ei ole. Lisäksi eri ihmiset reagoivat eri taajuuksille. Näiden kaikkien syiden vuoksi toistaiseksi on pakko käyttää yritys ja erehdys -menetelmää.

 5. Markku Piirainen sanoo:

  Mitkä ovat oireet siitä säteilystä

 6. Juhana Harju sanoo:

  Markku, olen kertonut säteilyn aiheuttamista oireista esimerkiksi tässä koulujen langattomia verkkoja käsittelevässä kirjoituksessani.

 7. Mikko Ahonen sanoo:

  Kuten tuossa videolla mainitaan ja mitataan, magneettikenttä on ja pysyy korkeana läppärisuoja-alustoista huolimatta. (Minut tulos yllätti, läppäriä ei tosiaan kannata pitää sylissä, edes X-alustojen kanssa.) Joten, vaikka ei suuresti kärsisikään (vielä) magneettikentistä, kannattaa läppäriä aina käyttää ulkoisella USB-hiirellä, USB-näppiksellä ja ulkoisella näytöllä.

  Jussi, tuo USB:n kautta liitettävä näyttö oli kiinnostava!

  Juhana, kiitos hyvästä jutusta.

 8. Juhana Harju sanoo:

  Kiitos, Mikko. Hyvä vaihtoehto on tosiaan myös tuo mainitsemasi, että kannettavaan hankkii erillisen näytön, näppäimistön ja hiiren. Niiden avulla kannettavan keskusyksikön ja muuntajan saa kauemmaksi käyttäjästä, ja se merkitsee säteilyaltistuksen vähentymistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s