Kuuleeko kukaan näitä heikkoja signaaleja?

Valokuitu on hyvä esimerkki biologisesti sensitiivisestä ja samanaikaisesti edistyneestä teknologiasta.

Valokuitu on hyvä esimerkki biologisesti sensitiivisestä ja samanaikaisesti edistyneestä teknologiasta.

Heikkojen signaalien kuuntelua on yleensä pidetty tuotekehitystyössä arvona. Niiden on ajateltu ennakoivan trendejä ja kuluttajien odotuksia tulevaisuudessa. Yrityksen onnistuessa heikkojen signaalien kuuntelussa sillä on yleensä etulyöntiasema tuotekehittelyssä kilpailijoihinsa verrattuna.

Merkillepantavaa on, että matkapuhelinteollisuus tai teleoperaattorit eivät ole käsittäneet vaatimuksia terveydelle ja luonnolle haitattomammasta teknologiasta heikoiksi signaaleiksi. Ne on päinvastoin koettu liiketoimintaa potentiaalisesti uhkaaviksi. Niiltä on haluttu sulkea korvat.

Teollisuuden intressejä myötäilevät STUK ja ministeriöt ovat asennoituneet samoin. Ne todennäköisesti ajattelevat langattoman teknologian vauhdittavan niin vahvasti taloutta, että hyvin vähäiseksi ymmärretyn potentiaalisen riskin vuoksi kasvualaa ei pidä rajoittaa. Tässä riskin arviossa ne ovat nähdäkseni väärässä — tutkimusnäyttöä langattoman teknologian levittämän säteilyn biologisista ja terveyshaitoista on todella paljon eri tutkimustyypeistä.

Taloudellisestikin ajatellen saattaa olla virhe, että vaatimuksia biologisesti ja ekologisesti haitattomammasta teknologiasta pidetään uhkana. Näihin vaatimuksiin vastaaminen voisi olla myös mahdollisuus.

Tieteellinen näyttö sähkömagneettisen säteilyn ja erityisesti pulssimaisen mikroaaltosäteilyn haitoista kasvaa jatkuvasti. Myös suuri yleisö tulee vähitellen yhä tietoisemmaksi siitä, että langattoman teknologian säteily on terveydelle haitallista. Ja kun haittoja koetaan mahdollisesti myös itse, sitä tukevaan tutkimusnäyttöön on helppo suhtautua vakavasti.

Tässä tilanteessa fiksu heikkoja signaaleja seuraava teknologiateollisuus alkaisi kehittää teknologiaa, joka perustuisi siihen, että hienovaraisetkin biologiset ja ekologiset vaikutukset otetaan vakavasti.

Jos teollisuus ottaisi biologiset ja terveysvaikutukset vakavasti, se kehittäisi kuluttajalaitteita, jotka säteilisivät vähemmän ja altistaisivat käyttäjänsä pienemmälle määrälle säteilyä. Mahdollisuuksia voi nähdä laitevalmistuksessa, verkkojen rakentamisessa, valokuidussa, vaatetuksessa ja jopa asumisessa.

On jo olemassa valmis kuluttajasegmentti, joka olisi kiinnostunut erityisen vähän säteilevistä tietokonenäytöistä, pienen SAR-arvon kännyköistä, helppokäyttöisistä handsfree-laitteista, lankapuhelimen uudesta tulemisesta (valokuituun liitettävät sovellukset), säteilyltä suojaavista muodikkaista vaatteista sekä omakotitaloista, jotka muiden ominaisuuksiensa lisäksi suojaisivat myös langattoman teknologian säteilyltä.

Ennakkoluulottomasti ajatteleva teollisuus näkisi tällaisen näköalan mahdollisuutena, ei uhkana.

Myös ministeriöt, varsinkin opetusministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä kauppa- ja teollisuusministeriö, sekä teollisuuden kehitystyötä rahoittavat tahot, kuten Tekes ja Sitra, voisivat nähdä biologisesti ja ekologisesti sensitiivisen teknologian innovatiivisessa kehittämisessä kansainvälisen mahdollisuuden.

Jos siihen ei ryhdytä Suomessa, ulkomailla ehditään ensin.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kuuleeko kukaan näitä heikkoja signaaleja?

  1. Tutkija sanoo:

    Hyviä pointteja jälleen. On mielenkiintoista, että nuorten parissa on nostanut päätään terveyshifistely (esim. kaikille ei riitä ruuan suhteen edes luomulaatu, vaan puhutaan superfoodeista), mutta ilmeisesti mobiililaitteet ovat kulttuurisesti jo niin keskeisiä, ettei niihin liittyviä terveysongelmia ole noustu kovinkaan näkyvästi arvostelemaan. Tuotekehittelystä: Kännykkävalmistajista ilmeisesti ainoastaan Samsung on panostanut siihen, että SAR-arvot saadaan minimoitua. Lisäksi tulee mieleen sellainen ”innovaatio”, että kännykkäänkin saa kiinni lankapuhelimen: http://www.nativeunion.com/hk/phones/pop-phone.html Lisäksi sähkölle / säteilylle herkistyneet ovat usein keränneet aika tavalla tietoa tästä ongelmakentästä, jota he voivat hyödyntää niin, että tarjoavat palveluitaan omien yritystensä kautta esimerkiksi turvallisemman rakentamisen saralla. Nouseva ala, ehdottomasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s