Sähkösaasteeton ympäristö on perusoikeus

Jos näkisimme elinympäristömme sähkösaasteen, suhtautuisimme siihen todennäköisesti vakavammin. Kuva Resonance-elokuvasta.

Jos näkisimme elinympäristömme sähkösaasteen, suhtautuisimme siihen todennäköisesti vakavammin. Kuva Resonance-elokuvasta.

Pidämme yleensä itsestään selvänä, että puhdas hengitysilma, vesi ja ravinto ovat ihmisen perusoikeuksia. Meidän päiviimme asti ihmisen noin 200 000 vuotta jatkuneen lajihistorian aikana olemme myös saaneet nauttia puhtaasta sähkömagneettisesta ympäristöstä.

Luonnonympäristössä sähkömagneettinen säteily on ollut hyvin vähäistä, ja sekin vähä on tukenut elimistömme terveyttä ja luontaista vuorokausirytmiä. Maapallolla vallitseva Schumannin resonanssi, 7,83 Hz taajuus kerrannaisineen, on ollut sopusoinnussa aivojemme sähkömagneettisten kenttien kanssa.

Mikroaaltotaajuista säteilyä on saapunut maapallolle vain miljoonasosa tai miljardisosa siitä määrästä, jolle nykyisin altistumme. Se ei siis ole ollut soluillemme ongelma, jota vastaan olisi täytynyt kehittää suojausmekanismeja.

Aivan viimeisinä vuosikymmeninä olemme menettäneet ihmisen luonnollisen sähkömagneettisen ympäristön, johon olemme kuitenkin evoluution aikana tottuneet. Sen sijaan meidän ja eläinten elimistöä stressaavat jatkuvasti keinotekoiset matalataajuiset ja radiotaajuiset sähkömagneettiset kentät.

Ihmisen luomat teknologiset sähkömagneettiset kentät vaikuttavat monin tavoin häiritsevästi ihmisen biologiaan. Lukuisissa tutkimuksissa on havaittu, että ne lisäävät useisiin sairauksiin liitettyä oksidatiivista stressiä, alentavat elimistön itse muodostamien antioksidanttien tasoja, heikentävät hormonitasoja, lisäävät stressiproteiinien muodostumista, aiheuttavat soluissa DNA:n katkeilua, heikentävät sperman laatua ja aiheuttavat aivoja suojaavan veri-aivoesteen vuotamista.

Nämä vaikutukset koskevat meitä kaikkia, vaikka emme välittömästi tuntisikaan niitä. Solu- ja kudostason haitat vauhdittavat ikääntymistä, lisäävät sairastuvuutta ja lyhentävät elinikäämme.

Jos ymmärtäisimme täysin langattoman teknologian hinnan terveydelle ja ympäristöllemme niin tajuaisimme, että se on liian kallis hinta tämän teknologian toiminnallisesta helppoudesta. Haitat painavat vaakakupissa paljon hyötyjä enemmän. Joka väittää muuta, ei tunne riittävästi radiotaajuisen säteilyn haittoja koskevaa tutkimuskirjallisuutta.

Teollisen vallankumouksen aikana sallittiin se, että tehtaat saastuttivat savusumullaan kaupunkien ilman. Kuva Wikipedia Commons.

Tietämättöminä haitoista poliitikot ja kansalaiset ovat sallineet sen tapahtua, että voittoa tavoittelevat yritykset ovat saastuttaneet elinympäristömme sähkömagneettisella saasteella.

Tilanne on analoginen teolliselle vallankumoukselle. Savupiipputeollisuus saastutti silloisten englantilaisten kaupunkien ilman. Ajateltiin, että se on hinta, joka täytyy maksaa taloudellisesta kasvusta eikä puhtaampaa teknologiaa tunnettu.

Muutoksen vaatiminen vallitsevan digiteknologiahuuman keskellä voi vaikuttaa utopistiselta, mutta pidän sitä velvollisuutena. Olen vakuuttunut siitä, että siinä vaiheessa kun langattoman teknologian biologiset ja terveydelliset haitat selviävät kriittiselle määrälle ihmisiä, muutosta tullaan vaatimaan ja se myös toteutetaan.

Ensin todennäköisesti saadaan varmana pidettävää tieteellistä näyttöä siitä, että kännyköiden langaton säteily aiheuttaa aivosyöpää. Sen jälkeen tullaan saamaan kiistatonta näyttöä myös muista sairauksista.

Elämän puolella oleminen tulee lopulta voittamaan, vaikka se voikin viedä aikaa. Tai kuten Martin Luther King Jr. sen aikanaan sanoi:

”The arc of the moral universe is long, but it bends towards justice.”

Yhteiskunnissamme on saatu aikaiseksi isoja muutoksia, joita ei joskus aiemmin rohjettu edes ajatella. Emme enää heitä laskiämpäreiden sisältöä aamuisin kaduille, kuten oli tapana keskiajan kaupungeissa. Olemme lopettaneet lähes täysin puhdistamattomien jätevesien laskemisen vesistöihin. Asunnot lämmitetään paljon puhtaammin kuin mitä niiden lämmittäminen puulla tai hiilellä on joskus ollut.

Tarvitsemme uudenlaista ajattelua. Pystymme puhdistamaan ympäristömme myös langattoman teknologian mikroaaltosäteilystä, jos vain haluamme. Sen vaatiminen ei ole teknologiavastaisuutta vaan sitä, että alamme ottaa käyttöön teknologiaa, joka on myös biologisesti ja ekologisesti sensitiivistä.

Mikroaaltoteknologia on karkeaa, koska se ei ota elämämme biologisia reunaehtoja huomioon. Sen vaihtoehdoksi tarvitsemme tietotekniikkaa, joka perustuu esimerkiksi valokuituun, Ethernet-kaapeleihin sekä uusiin innovatiivisiin langattomiin ratkaisuihin, kuten Wi-Liteen.

Tällaisen teknologian avulla voimme luoda uudelleen elinympäristön, jossa on erityistä hienovaraista harmoniaa. Siinä voimme tuntea luonnollista rauhaa ja onnellisuutta ilman mikroaaltoteknologian luomaa stressiä ja sähköistä levottomuutta.

Viitteet:

Panagopoulos DJ. Electromagnetic interaction between environmental fields and living systems determines health and well-being. Kirjassa Kwang, MH, Yoon, SO (toim.), Electromagnetic Fields: Principles, Engineering Applications and Biophysical Effects. Nova Publishers. 2013.

Sage C, et al. WHO recognizes electromagnetic dangers: let us declare
human health rights. Pathophysiology. 2012 Feb;19(1):1-3.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Sähkösaasteeton ympäristö on perusoikeus

 1. Mikko Ahonen sanoo:

  Kunpa useampi suomalainen tajuaisi, että tässä on kyseessä ihmisoikeudet!

  Kiitos Juhana jälleen ajankohtaisesta kirjoituksestasi.

  Kysyisin myös, että ovatko lapsilla luvatta tehdyt, Nürnbergin säännöstön vastaiset kokeilut, sallittuja?

  http://fi.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnbergin_s%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6st%C3%B6

 2. Juhana Harju sanoo:

  Mukavaa, että pidit, Mikko. 🙂

  Alun perinhän se oli tri Barry Trower, joka terävästi piti mikroaaltosäteilyn käyttöönottoa ihmisillä tehtävänä ja Nürnbergin säännöstön vastaisena kokeiluna. Siinä hän on mielestäni täysin oikeassa, että mikroaaltoteknologian käytössä on kyse globaalista lääketieteellisestä kokeesta — ilman altistumatonta kontrolliryhmää — emmekä tiedä etukäteen, millaisia vaikutukset tulevat olemaan. Tällä hetkellä olemassa oleva tieteellinen näyttö viittaa siihen, että monenlaisia terveydellisiä haittoja on odotettavissa. Lisäksi kärsii luonto mutta luontojärjestöt eivät ole kiinnostuneita.

  Barry Trower Nürnbergin säännöstöstä (katso YouTubessa):

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s