Langaton teknologia, yritysetiikka ja sijoitustoiminnan riskit

Suomi elää teknologiahuumassa. Monet toivovat langattoman teknologian ja sen sovellusten vauhdittavan maan talouden uuteen kiitoon.

Langattoman teknologian ympärille muodostuneeseen teollisuuteen liittyy kuitenkin sisäänrakennettu riski, joka tekee siitä haavoittuvaisen. Riski on siinä, että langaton teknologia perustuu mikroaaltoteknologian käyttöön. Tällä teknologialla on terveydellisiä haittoja, joista on jo paljon tieteellistä näyttöä.

Erityisen riskialttiita tässä suhteessa ovat yritykset, jotka perustuvat vaihtoehdottomasti langattomaan teknologiaan ilman, että kiinteiden verkkojen rakentaminen olisi osa niiden liiketoimintaa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan verkkoyhtiö Nokia Solutions and Networks (NSN) on tällainen.

Toistaiseksi mikroaaltoteknologian hyväksikäyttöön perustuvat yrityksen pyrkivät pitämään piilossa sen, että tämän teknologian käyttöön sisältyy merkittäviä terveydellisiä riskejä.

Esimerkiksi vuoden 2012 Nokian ympäristövastuuta korostavassa laajassa 172-sivuisesssa raportissa sähkömagneettisten kenttien mahdolliset terveyshaitat kyllä mainitaan, mutta sivumääräisesti ne ovat täysin marginaalisessa asemassa, vaikka kännyköiden ja tukiasemien säteily on näiden laitteiden merkittävin terveydellinen ja ehkä ekologinenkin haitta. Lisäksi raportin tekstimuotoilut pyrkivät hälventämään lukijan mielikuvaa, että matkapuhelin- ja verkkoteknologia olisi terveydelle haitallista.

Korvauksia syntyneistä aivokasvaimista

Langattomaan teknologiateollisuuteen sisältyy terveysriskien vuoksi myös sijoitustoiminnan riskejä. Esimakua näiden riskien toteutumisesta saatiin viime vuonna, kun Italian korkein oikeus totesi, että runsaasti matkapuhelinta käyttäneen Innocenzo Marcolinin aivokasvain oli aiheutunut matkapuhelimen säteilystä.

Korkein oikeus tukeutui päätöksessään mm. kuulemaansa mutaatioasiantuntijaan, professori Angelo Gino Levis’iin. Hän piti kasvaimia mahdollisina, koska kännykän radiotaajuinen säteily ja magneettikenttä aiheuttavat esimerkiksi DNA-vaurioita ja heikentävät aivoja suojaavaa veri-aivoestettä.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa lakiasiaintoimisto Bernstein Liebhard LLP valmistelee kuluttajakanteita langatonta teknologiaa vastaan. Alla lakiasiaintoimiston video matkapuhelinten aiheuttamasta riskistä.

Vakuutusyhtiöt kieltäytyvät vakuuttamasta

Myös vakuutusyhtiöt ovat havahtuneet riskeihin. Swiss Re, joka on maailman toiseksi suurin jälleenvakuutusyhtiö, ei jälleenvakuuta matkapuhelimia terveysriskien vuoksi. Yhtiö luokittelee sähkömagneettiset kentät korkeimpaan riskiluokkaan, ja runsaan 10 vuoden aikajänteellä yhtiö arvioi korvausriskien olevan suuria.

Myöskään vakuutusyhtiö Lloyds of London ei myönnä matkapuhelinvalmistajille vakuutuksia käyttäjien terveysriskejä vastaan.

Oikeudenkäynnit ja oikeusistuinten langettamat korvaukset saattavat vähentää langattoman teknologian kannattavuutta ja houkuttelevuutta. Korvaukset potilaille voivat jo sinänsä olla merkittävä kuluerä teollisuudelle, mutta sen lisäksi oikeudenkäynnit tulevat muovaamaan kuluttajien käsitystä kännyköiden, tablettitietokoneiden, tukiasemien ja muiden langattoman teknologian laitteiden turvallisuudesta. Kun sijoittajat ymmärtävät, että terveysriskien aktualisoituminen saattaa vähentää kannattavuutta tulevaisuudessa, langattoman teknologian houkuttelevuus sijoituskohteena vähenee.

Myös valtiovallan, poliitikkojen ja teknologiateollisuuden tuotekehitykseen panostavien Tekesin ja Sitran olisi hyvä olla perillä siitä, että langaton teknologia on terveyshaittojensa vuoksi hiekalle rakennettu toimiala. Sen tukemista voi verrata siihen, että tuettaisiin tupakkateollisuuden tuotekehitystä ja sovelluksia.

Vaikkakin langaton teknologia voi olla lyhyellä aikavälillä hyvin kannattava toimiala, sen ulkoishaitat saattavat tulla yhteiskunnalle pitkällä tähtäimellä arvaamattoman kalliiksi.

Esimerkiksi viime keväänä julkaistussa tieteellisessä artikkelissa varoitetaan, että yhteiskunnilta saattavat loppua varat hoitaa kännykänkäytön aiheuttamia aivokasvaimia (Davis 2013). Samassa tieteellisessä katsauksessa todetaan, että aivosyövät ovat vain jäävuoren huippu — koko keho kärsii laajalti mikroaaltosäteilyn terveydellisistä haitoista.

Langaton teknologia on epäeettinen toimiala

Haitallisten terveysvaikutusten vuoksi langattomaan teknologiaan perustuva teollisuus on epäeettinen toimiala. Se altistaa globaalisti lähes kaikki ihmiset mikroaaltosäteilylle, jonka haitoista on yhä enenevää näyttöä.

Kestävän kehityksen mukaista olisi se, että tajuaisimme mikroaaltosäteilyn haitat tänään eikä sitten, kun se on liian myöhäistä ja ongelma on jo levähtänyt käsiin.

Liiketoimintaan sisältyvien riskien vähentämiseksi langattoman teknologian yritysten olisi hyvä laajentaa toimialaansa eettisesti ja ekologisesti kestäville aloille — samaan tapaan kuin öljy-yhtiöt ovat panostaneet myös aurinkoenergiaan.

Viitteet:

Cell Phone Radiation. Bernstein Liebhard LLP. Nov 17, 2011.

Dart P. Health Effects of Microwave Radio Exposures. Presentiation materials before a special session of the Eugene Water and Electric Board by Dr. Paul Dart. July 23, 2013 (92-sivuinen kuvitettu PDF-esitys).

Davis DL, et al. Swedish review strengthens grounds for concluding that radiation from cellular and cordless phones is a probable human carcinogen. Pathophysiology. 2013 Apr;20(2):123-9.

Mobile phones can cause brain tumours, court rules. The Telegraph. 19 Oct, 2012.

Nokia People & Planet Report 2012. Nokia.

Swiss Re SONAR Emerging risk insights. Swiss Re. June 2013.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s