Sähkösuunnittelija, arkkitehti — älä tee näin

Arkkitehtien ja sähkösuunnittelijoiden työllä on suuri merkitys sille, miten voimakkaille sähkömagneettisille kentille asukkaat altistuvat. Samalla näissä ammateissa toimivat ovat hämmästyttävän usein tietämättömiä siitä, miten heidän tulisi toimia, jotta he voisivat vähentää sähkösaastetta eivätkä aiheuttaisi tarpeettomia terveysriskejä.

Edes rakennusvalvontavirastot tai isännöitsijät eivät tiedä asiasta paljon mitään.

Sähköverkon synnyttämät magneettikentät ongelmana

Monet tietävät sen, että voimalinjat synnyttävät matalataajuisen magneettikentän, joka on haitallinen. Se kohottaa varsinkin lapsuuden leukemiariskiä, mutta myös aikuisten. Tästä syystä ei ole hyvä asua lähellä voimalinjoja.

Harva sen sijaan tietää, että myös sähköverkko, muuntajat sekä talojen sähkökeskukset ja sähkökaapit synnyttävät voimakkaan matalataajuisen magneettikentän, jonka voimakkuus voi olla useita satoja nanotesloja (nT), pahimmillaan jopa tuhansia.

Valitettavasti monien talojen sähköt on rakennettu huonosti ja ajattelemattomasti.

Huonoa sähkösuunnittelua

Pienkerrostalossa makuuhuoneen seinän taakse sijoitettu sähkökaappi synnyttää voimakkaan magneettikentän. Asunnon sijainti merkitty keltaisella viivalla.

Yllä olevasta kuvasta näkyy sähkösuunnittelijan ja mahdollisesti myös arkkitehdin tiedon puutteesta tai piittaamattomuudesta syntynyt virhe. Rakennuksen sähkökaappi on sijoitettu ajattelemattomasti pienen kaksion makuuhuoneen seinän taakse porraskäytävään.

Sähkökaapin sijainti on sikälikin onneton, että makuuhuoneen pienuuden vuoksi parisänky on käytännössä pakko sijoittaa niin, että sängyn toinen reuna ja pääty ovat hyvin lähellä sähkökaappia. Lähempänä seinää nukkuvan pää voi olla pahimmillaan vain 20 senttimetrin päässä sähkökaapista eikä seinä eristä magneettikentältä käytännössä lainkaan. Jos sähkökaapissa vielä sijaitsevat etäluettavat sähkömittarit, nukkujat altistuvat myös niiden säteilylle.

Ammattimaiset mittaukset ovat osoittaneet korkeita, useiden satojen nanoteslojen magneettikenttiä tässä asunnossa. Syynä ei ole pelkästään seinän takana oleva sähkökaappi vaan myös se, että kerrostalon muihin asuntoihin kulkevat sähköjohdot on vedetty kuvaan merkityn asunnon eteisen alakaton läpi.

Huomio rakennusbiologiaan

Tällaisten karkeiden suunnitteluvirheiden estämiseksi ja laatuongelmien vähentämiseksi sähkösuunnittelijoiden ja arkkitehtien koulutuksessa olisi syytä kiinnittää huomiota rakennusbiologiaan. Rakennusmääräyksissä tulisi myös antaa selkeitä ohjeita sähkökaappien, sähkökeskusten, muuntajien ja hissien konehuoneiden sijoituksesta.

Tekniset ja arkkitehtoniset ratkaisut eivät saa aiheuttaa asukkaille terveydellistä haittaa eivätkä vähentää asumismukavuutta. Esimerkiksi kuvatussa asunnossa asukas kärsii magneettikenttien vuoksi jatkuvasta unettomuudesta ja väsymyksestä. Sen lisäksi magneettikentät voivat kohottaa kroonisten rappeutumissairauksien riskiä.

Saksalainen Institut für Baubiologie suosittelee makuuhuoneisiin alle 20 nanoteslan magneettikenttiä. Kuvatussa asunnossa tasot ovat instituutin luokittelun mukaan erittäin huolestuttavat.

Saksalainen Institut für Baubiologie suosittelee makuuhuoneisiin alle 20 nanoteslan magneettikenttiä. Kuvatussa asunnossa tasot ovat instituutin luokittelun mukaan vakavaa huolta aiheuttavat.

IARC: Magneettikentät mahdollisesti syöpää aiheuttavia

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen syöväntutkimuslaitos IARC on vuonna 2001 luokitellut matalataajuiset magneettikentät mahdollisesti syöpää aiheuttaviksi. Vahvimmin magneettikentät on yhdistetty lapsuuden leukemian riskiin — IARC pitää riskirajana keskimäärin 300–400 nanoteslan ylittävää magneettivuon tiheyttä. Tämä taso ylittyy monissa asunnoissa.

13 vuotta sitten tehdyn luokittelun jälkeen tieteellinen näyttö matalataajuisten magneettikenttien haitoista on vain vahvistunut. Siitä huolimatta Säteilyturvakeskus tai THL eivät ole tehneet juuri mitään väestön altistumisen vähentämiseksi asuinalueilla.

Viranomaiset noudattavat ”maan tapaa”

Myöskään kaupunkien tai kuntien ympäristökeskuksista ei ole apua tällaisissa asioissa. ”Maan tapa” on se, että viranomaiset piiloutuvat Säteilyturvakeskuksen selän taakse, ja kun tämä ei sovella varovaisuusperiaatteen mukaisia raja-arvoja, asukkaat eivät käytännössä saa viranomaisilta mitään suojaa. Esimerkiksi Helsingin ympäristökeskus toimi näin tässä nimenomaisessa asiassa.

Se, että muut viranomaiset piiloutuvat pelkästään Säteilyturvakeskuksen selän taakse ei ole kuitenkaan hyvän hallintotavan mukaista. Juristien näkemyksen mukaan hyvä hallintotapa nimittäin edellyttäisi viranomaisilta parhaaseen saatavilla olevaan näyttöön tukeutumista — ei vetoamista vain yhteen toiseen viranomaiseen, jonka kantojen ajantasaisuus on sitä paitsi laajalti asetettu kyseenalaiseksi.

Lähteitä ja lisätietoa:

Building Biology Evaluation Guidelines.  Supplement to the Standard of Building Biology Testing Methods SBM-2008. Institut für Baubiologie und Ökologie Neubeuern IBN.

ELF Free Radical Abstracts (2012). BioInitiative.org

Extremely low frequency fields and cancer. WHO Fact Sheet N° 263, October 2001.

The Institute of Building Biology.

Panagopoulos DJ. Electromagnetic interaction between environmental fields and living systems determines health and well-being. Kirjassa Kwang, MH, Yoon, SO (toim.), Electromagnetic Fields: Principles, Engineering Applications and Biophysical Effects. Nova Publishers. 2013.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

28 vastausta artikkeliin: Sähkösuunnittelija, arkkitehti — älä tee näin

 1. Hanna sanoo:

  Hei! Rakennamme kevytbetonitaloa ja pakon sanelemana tekninen tila tulee lapsen makuuhuoneen alle. Jos valuvaiheessa lisäämme pohjaan vielä teräsverkon, luuletko että se auttaa vähentämään sähköpääkeskuksen ja muiden koneiden aiheuttamaa säteilyä?

 2. Juhana Harju sanoo:

  Hei Hanna, järjestely on huono, ja on itse asiassa vaikea uskoa, että se olisi pakon sanelema.

  Teräsverkko ei suojaa magneettikentiltä. On olemassa erikoismateriaaleja, jotka suojaavat niiltä. Suomen Säteilykontrolli -nimisen yrityksen kautta voisi kysellä niitä. Pitäisin kuitenkin ensisijaisena sitä, että yritetään välttää suojauksen tarvetta.

 3. Valveutunut sanoo:

  Kiinnostaisi tietää onko sinulla tarkempaa tietoa sähkökaapin aiheuttamista magneettikentistä eri etäisyyksillä. Kuinka nopeasti kenttä vaimenee? Minkä suuruinen se on 1 m:n ja 2 m:n etäisyydellä? Fakta on se, että useissa asunnoissa sähkökaappi on eteisen seinässä, ja makuuhuoneet suht lähellä. Hysteerinen en ole, mutta kiinnostaisi tosiaan tietää edes suurinpiirtein.

  En ole sen tarkempaa tietoa löytänyt kuin että sänky mahdollisimman kauas. Mitä sekin tarkoittaa? Ja jos tosiaan tilanne se, että makuuhuone on eteisen vieressä niin minnekä sen sängyn siirrät. Lisäksi lapset viihtyvät huoneissaan muutenkin kuin nukkumassa, joten olisi hyvä saada jotain tietoa mikä on kenttä esim. metrin päässä.

  • Juhana Harju sanoo:

   Hei Valveutunut,

   Olen mitannut magneettikenttiä kolmessa sellaisessa kerrostaloasunnossa, jossa talon sähkökaappi on sijainnut joko asunnon seinän takana tai asunnon alapuolella. Kaikissa näissä asunnoissa magneettikenttä on ulottunut koko asuntoon. Arvelen laajan vaikutuksen syyksi sitä, että sähkökaappeihin johtaa kaapeleita ja sähkökaapeista kulkee pois moniin asuntoihin johtavia sähköjohtoja, jotka muodostavan rinnalleen magneettikentän. Siksi koko rakennuksen sähkökaappi ei useinkaan ole kerrostaloissa aivan pistemäinen ongelma. Yleensä nämä ongelmat koskevat ensimmäisen tai toisen kerroksen kerrostaloasuntoja, koska sähkökaapit ja muu talotekniikka useimmiten sijaitsee kellarissa tai ensimmäisessä kerroksessa.

   Olen tehnyt mittaukset Gigaherz ME 3851A -mittarilla, joka on herkkä ja tarkka mittari matalataajuisten sähkömagneettisten kenttien mittaamiseen.

 4. Valveutunut sanoo:

  Kiitos vastauksesta!

  Meidän asuntomme lähellä ei ole koko rakennuksen sähkökeskusta, vaan kyse on ainoastaan oman asuntomme sähkö(sulake)kaapista. Osaatko siitä sanoa mitään? Lähinnä siis kiinnostaa kuinka nopeasti kenttä heikkenee (Säteilyturvakeskuksen sivuilta löysin tiedon, että aivan sulakekaapin välittömässä läheisyydessä kentän voimakkuus voi olla samaa tasoa kuin voimalinjan alla!). Mutta osaatko kertoa / oletko mitannut, mikä noin suurinpiirtein olisi magneettikenttä 1 ja 2 m:n etäisyydellä? Paljon tietysti riippuu siitä kuinka paljon sähköä kulutetaan, yöllä onneksi vähemmän!

  Tiedä sitten onko sähkömagneettisesta kentästä haittaa, mutta varsinkaan lasten kohdalla ei halua ottaa mitään riskejä 🙂

  • Juhana Harju sanoo:

   Hei,

   Yhden asunnon sähkökaappi on paljon harmittomampi asia, ja haitta yleensä ulottuu pääasiassa vain eteiseen tai suurin piirtein metrin verran sähkökaapin taakse. Tämä edellyttäen, että asunnon sähkökaapissa ei ole etäluettavia sähkömittareita.

 5. Juhana Harju sanoo:

  Olin jokin aika sitten mittaamassa sähkömagneettista säteilyä vuonna 2004 rakennetussa helsinkiläisessä kerrostalossa. Ensimmäisessä asuinkerrroksessa sijaitsevan asunnon matalataajuisten magneettikenttien lukemat olivat normaalia korkeammalla koko asunnossa. Huolestuttavinta oli se, että lukemat olivat korkeimpia makuuhuoneessa: noin 300 nT. Syyksi paljastui se, että makuuhuoneen alapuolella oli huone, jossa oli talotekniikkaa. Mittaukset tein Gigahertz ME3851A -mittarilla.

 6. remonttimies sanoo:

  Hei.
  Koskeeko kyseinen asia siis omakotitalon pääsähkökeskusta vai sulakekaappia. Useinhan pääkeskus mittareineen on talon ulkoseinässä ja sulakekaappi jossakin talon sisällä. Jos pääkeskus on kauempana niin mikä on turvaetäisyys makuuhuoneista talon sisällä olevalle sulakekaapille?

  Kiitos tiedoista!

  • Juhana Harju sanoo:

   Pääkeskus lienee sähkömagneettisen säteilyn kannalta pahempi mutta sulakekaappikin merkitsee sähköjohtojen keskittymää, joka synnyttää ympärilleen matalataajuisen sähkömagneettisen kentän. Pari metriä sulakekaapista makuuhuoneeseen voisi olla hyvä vähimmäisetäisyys, vaikka mielestäni arkkitehdin pitäisi jo suunnitteluvaiheessa lähteä siitä, että talotekniikka sijoitetaan mahdollisimman kauas makuuhuoneesta.

   Katson kuitenkin, että blogikirjoituksessa kuvaamani ongelma on paljon suurempi kerrostaloissa, joissa yhden asunnon asukas voi joutua kärsimään siitä, että koko talon sähkökeskus johtoineen ja etäluettavine sähkömittareineen on hänen asuntonsa välittömåssä läheisyydessä.

   • remonttimies sanoo:

    Ok. Pääkeskus ulkoseinässä tällähetkellä remonttikohteessamme olisi n.1 metrin päässä sängystä. Sulakekaapin kanssa sama homma. Taidamme remonttimme yhteydessä siirtää kaapit kauemmaksi makuuhuoneista vaikka muutos voi tuottaa tiettyjä ongelmia. Muutoksella saisimme pääkaapin reilun 3 metrin päähän ja sulakekaapin reilun kahden metrin päähän. Tämä varmasti jo huomattavasti parempi tilanne verrattuna nykyiseen?

 7. Juhana Harju sanoo:

  Ovat ilman muuta hyviä muutoksia.

 8. Mika sanoo:

  Terve.Olen ostamassa okt tonttia, jolla sijaitsee sähkölaitoksen peltirakenteinen puistomuuntamo, kokoa n.2mx4m. Tontti on n 1200m2, ja sähkömuuntaja tontin kulmassa.
  Paljonkohan tuollaisesta tulee säteilyä, ja kannattaako mielestäsi moiselle tontille tuon takia taloa rakentaa? Olisi tulossa puutalo, mutta aloin tätä asiaa pohtimaan, ja hankkeesta voin vetäytyä vielä.

  • Juhana Harju sanoo:

   Hei,

   Kuulostaa vähän epäilyttävältä. Muuntajat synnyttävät matalataajuisen magneettikentän. Se ei ulotu kovin pitkälle muuntajasta mutta toisaalta tuon kokoisella tontilla etäisyyttä muuntajaan ei pysty kasvattamaan kovin paljon eikä noilta magneettikentiltä voi käytännössä suojautua oikein millään — toisin kuin radiotaajuiselta säteilyltä.

 9. tea sanoo:

  Kysymys: vanhaan taloyhtiöön tulee uusi sählöpääkeskus 400 A. Suuri virta johtuu lämpöpumppujen tatvitsemasta sähköstä normaalin kulutuksen lisänä. Keskuksen yläpuolella on asunto.
  – mitä ongelmia tästä on?
  – miten suuri magneettikenttä muodostuu ja miten voidaan suojautua siltä?

  • Juhana Harju sanoo:

   Hei Tea,

   Haitat yläpuoliselle asunnolle riippunevat paljon siitä, mitä reittiä sähköjohdot johdetaan sähkökeskukseen ja siitä pois. Sähkökeskus itsessään muodostaa ympärilleen matalataajuisen sähkömagneettisen ja voi aiheuttaa lisäksi transientteja eli kilohertsitaajuista sähkösaastetta.

   Sähkökeskuksen aiheuttamat magneettikenttä vaikuttanee yläpuolisessa asunnossa asuvan kannalta vain siihen huoneeseen, joka on sähkökeskuksen yläpuolella. Ongelma voi kuitenkin ulottua laajemmalle yläpuolisessa asunnossa, jos sähköjohdot on vedetty sähköpääkeskukseen tai siitä pois lähellä yläpuolisen asunnon lattiaa.

   Sellainenkin mahdollisuus on, että sähkökeskus aiheuttaa radiotaajuisen säteilyn piikkejä, jos sähkökeskuksessa on radiotaajuisella taajuudella toimivat etäluettavat sähkömittarit.

   Tämän tarkempaa arviota en osaa asiasta antaa vaan sen voi todeta vasta mittaamalla altistuksen sähkökeskuksen valmistuttua matalataajuisia ja radiotaajuisia sähkömagneettisia kenttiä mittaavalla mittarilla.

   Yhteenvetona: Ongelma lienee suurin lähinnä sähkökeskuksen yläpuolella olevassa huoneessa, ei välttämättä koko asunnossa. Jos yläpuolisessa huoneessa on esim. makuuhuone, ongelma on arvioni mukaan merkittävä. Jos taas suoraan yläpuolella on eteinen, tavallinen ihminen voi elää sen kanssa mutta sähköherkkyydestä kärsivälle sekin voi olla ongelma.

 10. Susanna sanoo:

  Moro Juhana,
  vuonna 2014 valmistuneen omakotitalomme tekninen tila sijaitsee onnettomasti makuuhuoneen vieressä ja sähkökaappi makuuhuoneen seinän takana. Etäluettava keskus sijaitsee autokatoksessa. Teknistä tilaa ei tietenkään siirrä nykyisestä paikasta enää mihinkään, mutta miten voisimme mielestäsi parhaiten pienentää teknisestä tilasta makuuhuoneeseen tulevaa ääntä ja mahdollista magneettikenttää. Teknisen tilan ja makuuhuoneen välissä normaali villalla äänieristetty kipsilevyseinä. Talon sähköjohdot kulkee osittain makuuhuoneen katossa ja/tai makuuhuoneen vierestä.
  Kiitokset vastauksestasi!

  • Juhana Harju sanoo:

   Hei Susanna,

   Lähinnä siirtämällä sängyn ja versinkin sen päädyn mahdollisimman kauaksi sähkökaapista. Itse magneettikentiltä eristäminen on käytännössä vaikeaa ja hyvin kallista. Äänieristykseen en ota kantaa, koska en tunne hyvin rakennustekniikkaa enkä rakennusmateriaaleja.

 11. Juhana Harju sanoo:

  Blogiini on löydetty haulla ”normaali magneettivuon tiheys asunnossa”. Siihen vastatakseni sanoisin, että tavallisen ihmisen kannattaa pyrkiä asunnossa alle 50 nanoteslan lukemiin vaihtuvan magneettikentän osalta. Sähköherkälle suosittelen pyrkimistä lukemiin, jotka ovat 20-25 nanoteslaa tai sen alle. Mitä alempi lukema, sen parempi.

  Hyvä mittari matalataajuisten sähkömagneettisten kenttien mittaamiseksi on esimerkiksi Gigaherz ME 3851A. En hyödy taloudellisesti mitenkään tästä maininnasta vaan kerron asian pelkästään informaatiotarkoituksessa.

 12. Pekka sanoo:

  Hei, kyselen millaista sähkömagneettista kenttää esim. Myllypuron metrovarikko mahtaa aiheuttaa lähiasutukselle, siellä kait lähes kaikki kulkee sähköllä. Kuinka kaukana olisi turvallista asua ks paikasta.

  • Juhana Harju sanoo:

   Hei,

   Pitäisi oikeastaan mitata paikan päällä magneettikenttien lukemia ennen kuin tuosta voi antaa arviota. En usko, että riski ulottuu kovin kauas. Ihan hatusta vedettynä arviona sanoisin, että 100 metrin varoetäisyys riittää.

   • Pekka sanoo:

    Hei, kiitos vastauksesta. Juuri sadan metrin päähän Myllyväenkadun viimeinen taloyhtiö metrovarikosta rakennetaan, mahtaako näitä asioita aluesuunnittelussa olla mietitty.

    Osaatko vielä sanoa millainen on varoetäisyys, kun sulakekaappi on sijoitettu 2000-luvun rivarin alakerran eteisessä makuuhuoneen seinään, eteisen puolelle.

   • Juhana Harju sanoo:

    Kaavoituksessa ja rakentamisessa käytetään Säteilyturvakeskuksen ohjeita, jotka ovat liian löysiä tutkimusnäyttöön nähden eivätkä toteuta varovaisuusperiaatetta. STUKin tutkimusprofessori Kari Jokela on sanonut, että jos varovaisuusperiaatetta halutaan toteuttaa, poliitikkojen tulisi ottaa siinä aloite: ”On poliittisen päätöksentekijän asia otetaanko varovaisuusperiaate laajempaan käyttöön sähkömagneettisten kenttien osalta.” Poliitikot puolestaan luulevat STUKin raja-arvojen riittävän väestön suojaamiseksi eivätkä tajua ottaa aloitetta käsiinsä — ja niin mitään ei tapahdu.

    Suosittelen lukemaan tämän postituksen muut kommenttini. Niissä olen jo ottanut kantaa asunnon sähkökaappiin. Sen voin kuitenkin sanoa, että tuo sijoitus ei kuulosta hyvältä. Ehkä olisi kuitenkin mahdollista sijoittaa sänky kauemmaksi tuosta seinästä.

 13. Minna-Liisa Saarinen sanoo:

  Hei,
  Luin huolestuneena matalataajuisesta sähkömagneettikentästä, jolle voi tietämättään altistua kerrostalohuoneistoissa, jotka sijaitsevat ykkös-tais kakkoskerroksessa lähellä talon sähköpääkeskusta. Olen juuri muuttanut kahden pienen tyttäreni kanssa huoneistoon, joka sijaitsee talon ykköskerroksessa, jonka alapuolella on osittain maan alla oleva pohjakerros, jossa sijaitsevat asuntojen säilytystilat sekä juuri kyseinen sähköpääkeskus. Huonoksi onnekseni sähköpääkeskus sijaitsee vielä samassa päädyssä asuntomme kanssa (kerrosta alempana). Asuntomme ovi on tavallaan sähköpääkeskuksen ovea vastapäätä (n. kahden metrin päässä) mutta vain kerrosta ylempänä) Tarkasteltuani asiaa tarkemmin huomasin myös pääkeskuksesta lähtevien kaapeleiden (piuhoja varmaan puolen metrin paksuudelta parissa kerroksessa)kulkevan huoneistomme alla olevan kerroksen katonrajassa koko asuntomme matkalta. Kaapelit kulkevat vajaan 40 cm:n päässä ensin eteisen seinän takana lattian alla, sitten vaatehuoneen lattian alla ja lopuksi vielä olohuoneen lattian poikki aina seuraavan asunnon olohuoneen puolelle asti. Asiasta nyt kovin huolestuneena tiedustelisinkin, että osaatko sanoa miten voimakkaan matalataajuisen sähkömagneettisen kentän suoraan sähköpääkeskuksesta lähtevät lukuisat koko talon sähkönjakelun kattavat sähkökaapelit lattiarajassamme nyt synnyttävät? Ja saammeko mahdollisesti osamme myös melko lähellä sijaitsevasta sähköpääkeskuksen kentästäkin? Talossa on juuri valmistunut putkiremontti ja myös etäluettavat sähkömittarit. Lasten makuuhuoneen ovi on n. kahden metrin etäisyydellä kaapeleista ja lapset nukkuvat n.4-5 metrin päässä kaapeleista ja itse nukun kaapeleiden suuntaisesti vielä patjalla n metrin päässä kyseisestä ”kaapelilinjasta”. Olen nyt vähän huolestunut, enkä haluaisi altistaa lapsiani enkä myöskään itseäni suurille matalataajuisille sähkömagneettisille kentille. Olimme niin ihastuneita uuteen taloyhtiöömme, mutta taitaa olla viisainta vain alkaa hakea uutta vuokra-asuntoa. Olisiko esim saman talon toisessa kerroksessa asuminen (samassa kohtaa) sähkömagneettisen säteilyn osalta paljon turvallisempi vaihtoehto? Kiitos paljon jo etukäteen vastauksestasi.

  • Juhana Harju sanoo:

   Hei Minna-Liisa,

   Eihän tuo asunnon sijainti hyvältä vaikuta. Mittaamatta magneettivuon tiheyttä ei ole kuitenkaan mahdollista sanoa mitään varmaa tilanteesta. Jos magneettikenttien vaikutusta ei kokemuksellisesti koe, en pidä lyhytaikaista asumista tuollaisessa paikassa isona ongelmana. Sen sijaan jos matalataajuisille magneettikentille altistutaan useiden vuosien ajan, se voi kasvattaa riskiä sairastua. Ei siis aihetta paniikkiin mutta yrittäisin silti asemassasi löytää asunnon, jossa vastaavaa ongelmaa ei olisi. Esimerkiksi ylemmässä kerroksessa asuminen olisi todennäköisesti magneettikenttäaltistuksen näkökulmasta parempi vaihtoehto, kuten arvelitkin.

 14. Marika sanoo:

  Hei

  Työhuoneeni on tehty sähkökeskukseen 43/43V.
  Huonetta ei ole alun perinkään tarkoitettu työhuoneeksi. Tässä tilassa kuitenkin tekee 2hlöä toimistotöitä päivittäin. Olen ollut nyt kaksi vuotta tässä huoneessa. Kukaan ei ole kertonut onko tämä turvallista? Olen yrittänyt asiasta kysellä mutta mitään tarkkaa vastausta en ole saanut.
  Metalliovessa lukee, että sähkökeskuksen edessä on oltava vapaata tilaa 1m. Ja näin onkin. Oma työpöytäni on heti tuon metrin jälkeen. Millainen terveydellinen haitta tässä on kyseessä vai onko?

  • Juhana Harju sanoo:

   Hei Marika,

   Eihän tuo hyvältä kuulosta. Se, miten paha tuo työskentelytilanne on, selviäisi vain mittaamalla. Säteilyturvakeskuksesta (STUK) voisi kysellä, olisiko heille mahdollista tulla mittaamaan tilanne. STUK tosin käyttää niin korkeita sähkömagneettisten kenttien raja-arvoja, että todennäköisesti ne eivät ylity. Toinen mahdollisuus on ostaa itse sellainen mittari, jolla mittaus onnistuu.

   Käytännössä tilanteeseen saa todennäköisesti parannusta vain siten, että vaihtaa työpaikkaa.

 15. Marjatta sanoo:

  Hei ! Luhtitalon päädyssä on sähköpääkeskus ja lämmönjakohuone (kaukolämpö). Alakerrassa
  kyseiset SPK ja LJH ovat olohuoneen seinän takana. Yläkerrassa (huoneisto 2-tasoinen) ovat kokonaan makuuhuoneen alla. SPK:sta ja LJH:sta lähtee johdot kaikkiin muihinkin luhtitalon osakkeisiin. En asu tässä osakkeessa ja kysyisinkin riskeistä jos muuttaisin ?
  Kiitoksin, Marjatta

  • Juhana Harju sanoo:

   Hei Marjatta,

   Sähköpääkeskus ja lämmönjakohuone aiheuttavat mahdollisesti häiriötä makuuhuoneeseen mutta en osaa sanoa enempää tuntematta asiaa sen tarkemmin. Magneettikentät pitäisi käytännössä mitata/mittauttaa ennen muuttoa, jos haluaisi varmistua, että haittaa ei ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s