Päivitys maadoituslakanasta

Viime vuonna sain käyttööni kokeiltavaksi maadoituslakanan. Kerroin pääasiassa myönteisistä kokemuksistani tässä kirjoituksessani.

Maadoittamisella oli monia hyviä vaikutuksia ja esimerkiksi tarkan, runsaat kolme viikkoa kestäneen seurantani mukaan biologinen maadoittaminen alensi normaalin puitteissa olevaa verenpainettani keskimäärin 6/4 mmHg. Havaitsemani verenpaineen aleneminen ei ole niinkään mahdoton asia, sillä tässä kirjoituksessa myös sydänlääkäri Stephen Sinatra kertoo maadoittamisen alentavan verenpainetta.

Kirjoitukseni lopulla mainitsin, että mahdollisesti joskus myöhemmin kertoisin kokemuksistani lisää.

Maadoituslakana

Maadoituslakanaan on ommeltu musta lätkä, jonka keskellä olevaan neppariin maadoituskaapeli painetaan kiinni.

Aloin epäillä lakanan maadoittavuutta

Maadoittaminen on myös pidempään jatkettuna tuntunut hyvältä. Jokin aika sitten aloin kuitenkin epäillä, että lakanan maadoittavuus on kadonnut. Syynä epäilyksiini oli se, että aloin tuntea sähköä kehossani nukkumaan mennessä eri tavalla kuin aiemmin ja myös nukuin aiempaa huonommin.

Niinpä hankin oman yleismittarin (UNI-T UT39B) jollainen minulla oli ollut lainassa arvioidessani maadoituslakanaa ensimmäisen kerran runsas vuosi sitten.

Uudella mittarillani tekemäni mittaukset ovat vahvistaneet epäilykseni, että lakanan maadoittavuus on heikentynyt huomattavasti. Mittari näyttää, että maadoitusjohdoilla on yhä maadoittavuutta ja niin ikään maadoituslakanassa kiinni oleva tumma lätkä toimii eli johtaa sähköä, mutta maadoittavuus ei enää johdu kunnolla lakanassa. Itse epäilen syyksi sitä, että lakana ei kestä monia pesukertoja, vaikka ohjeissa sanotaankin, että sen voi pestä.

Yksinkertaisella testerillä ei voi tarkistaa lakanan maadoittavuutta

Maadoituslakanaa käyttävien tai sellaisen hankkimista suunnittelevien kannattaa huomata, että lakanan maadoittavuutta ei voi tarkistaa Earthing.fi-sivustolla tai Groundology.com-sivustolla myytävällä testerillä, koska se on tarkoitettu kaapelien maadoittavuuden testaamiseen, ei lakanan. Lakanan testaamiseen tarvitaan yleismittari, jota käytin. Yleismittari on kuitenkin sen verran monimutkainen, että sen oikea käyttö edellyttää joko sähkötekniikan ymmärtämistä tai hyviä ohjeita. Itse olin saanut aiemmin havainnolliset ohjeet Earthing.fistä.

Groundologysta vastattiin lakanan maadoittavuuden katoamiseen siten, että lakanoiden valmistaja on kertonut maadoittavuuden säilyvän keskimäärin 2-3 vuotta. Joskus lakanoiden maadoittavuuden väitetään kestävän pidempään. Toisaalta Groundologyssa on törmätty myös siihen, että lakanan johtavuus katoaa alle vuodessa.

Pesuaineet voivat olla syynä

Jos maadoittavuus on hävinnyt kauttaaltaan lakanan pinnassa, sen aiheuttaja on Groundologyn mukaan poikkeuksetta pesu. Syynä voi olla liian korkea pesulämpötila, mutta useammmin syynä on jokin haitallinen aine pesuaineessa.

Itse en allekirjoita Groundologyn väitettä siitä, että syynä maadoituslakanan johtumisen katoamiseen olisi aina pesu. Kokeillessani runsas vuosi sitten ensimmäistä maadoituslakanaani maadoittavuus katosi jostain syystä mielestäni jo ennen ensimmäistäkään pesua. Tällöin syynä pidettiin lakanaan kiinni ommellun mustan lätkän huonoa ompelua.

Tällä hetkellä fiilikseni on se, että maadoituslakana on periaatteessa hieno tuote mutta sen laadussa ja kestävyydessä on ongelmia. Tulisi vähän kalliiksi ostaa vuosittain aina uusi tuote.

Tieteellisiä artikkeleita biologisesta maadoittamisesta:

Chevalier G, et al. Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons. J Environ Public Health. 2012; 2012: 291541.

Jamieson IA, et al. Grounding & human health – a review. Journal of Physics: Conference Series 301 (2011) 012024.

Oschman JL. Can electrons act as antioxidants? A review and commentary. J Altern Complement Med. 2007 Nov;13(9):955-67.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Päivitys maadoituslakanasta

  1. Heini sanoo:

    Kiitos ! Olen ollut jo pitkään kahden vaiheilla että ostaako vai ei maadoituslakana. Minulla on ollut ehkä vähän liian optimistiset odotukset lakanan terveysvaikutuksista. Tiedän suurin piirtein kuinka lakanaa tulisi käyttää. Itse asun vuonna 74 rakennetussa kerrostalossa, jossa ei ole maadoitettuja pistorasioita kuin wc/kylpyhuone ja kettiön tiskialtaan yläpuolinen pistorasia, joten käytännössä en voisi kytkeä lakanaa maadoitettuun pistorasiaan.Maadoituspuikkko pitäisi laittaa maahan , sekään ei olisi mahdollista, koska asun kolmannessa kerroksessa, ja koska maa kuuluu yleiseen pihaalueeseen luultavasti sinne ei ole lupaa laittaa mitään joka estää piha-alueen hoitoa ja sehän olisi ilkivallan kohteeksi helppo valinta. Silti kovasti haluaisin parantaa yöunieni laatua, koska työni vaatii tarkuutta ( farmaseutti ) . Kuvittelen että altistun työssäni jatkuvasti sähkösaasteelle jaolisi hyvä jos voisin yöni aikana ” puhdistua ” päivän aikana kertyneestä sähkökuonasta . Olisiko sinulla antaa neuvoa miten se voisi onnistua kun maadoituslakana vaatii liikaa erityisosaamista jotta todellisuudessa voisin tietää toimiiko lakana vai ei?

  2. Juhana Harju sanoo:

    Hei Heini,

    Tuossakin tilanteessa on maadoittamisen mahdollisuuksia. Kesällä voi kävellä luonnossa paljain jaloin tai istua jossain luonnossa jalat paljaana. Voi myös uida meressä tai järvessä (meri on parempi sen vuoksi, että merivesi suolaisena johtaa sähköä paremmin). Kylmemmällä ilmalla, kuten nyt, ulkona luonnossa kävellessä voi koskettaa hetken aikaa kosteita kallioita tai isoja kiviä. Se purkaa staattisen sähkön elimistöstä ja elektronit pääsevät virtaamaan kehoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s