Kännyköiden säteily on haitallista miehen hedelmällisyydelle

Sähkömagneettisen säteilyn vaikutukset ovat vielä monelta osin kiistanalaisia. Tieteellisen näytön valossa yksi asia on kuitenkin varma: kännyköiden mikroaaltosäteily on haitallista kivesten kudokselle ja heikentää sperman laatua.

Meta-analyysit eli monien tutkimusten koostetutkimukset ovat tieteellisen näytön hierarkiassa korkealla. Huomionarvoista on, että on olemassa jo koostetutkimustasoista näyttöä siitä, että matkapuhelinten säteily heikentää sperman laatua.

Spermaa

Kännykkäsäteily heikentää sperman laatua.

Vuonna 2014 julkaistiin meta-analyysi, jossa selvitettiin kännykkäsäteilyn vaikutusta siittiöiden liikkuvuuteen ja elinvoimaan sekä siittiöiden määrään siemennesteessä. Yhdeksään aiempaan tutkimukseen perustuvan koostetutkimuksen mukaan matkapuhelinten säteily heikentää sperman liikkuvuutta 8 prosentilla ja elävyyttä 9 prosentilla (Adams 2014). Tutkimuksessa oli lisäksi viitteitä siitä, että matkapuhelinten säteily vähentää siittiöiden määrää siemennesteessä. Tältä osin tulokset olivat kuitenkin vähemmän selviä.

Koostetutkimuksessa arvioitiin, että haitallinen vaikutus spermaan ei enimmäkseen johdu lämpövaikutuksesta. Kännyköiden säteilyn arvioitiin vaikuttavan spermaan haitallisesti pääasiassa sillä mekanismilla, että se lisää oksidatiivista stressiä ja edelleen DNA-vaurioita.

Kuvassa on kuvattu erilaisia solutason mekanismeja, joiden välityksellä kännykän mikroaaltosäteilyn haitat välittyvät. Kännyköiden säteily mm. aiheuttaa kalsiumin vuotoa ulos soluista ja lisää oksidatiivista stressiä. Lähde: Center for Reproductive Medicine, Cleveland Clinic, USA.

Kuvassa on kuvattu erilaisia solutason mekanismeja, joiden välityksellä kännykän mikroaaltosäteilyn haitat välittyvät. Kännyköiden säteily mm. aiheuttaa kalsiumin vuotoa ulos soluista ja lisää oksidatiivista stressiä. Lähde: Center for Reproductive Medicine, Cleveland Clinic, USA.

Asiantuntijat: kännyköiden säteily haitallista spermalle

Kännyköiden säteilyn on arvioitu olevan haitallista jo ennen tämän meta-analyysin julkaisua. Stanton Glantz on kalifornialaisen yliopiston (UCSF) lääketieteellisen tiedekunnan professori. Vuonna 2012 julkaistussa, jatko-opiskelijoille tarkoitetussa Primer of Biostatistics -kirjassa hän toteaa:

”Ottaen huomioon kaiken sen informaation, jota olemme käsitelleet matkapuhelimiin ja spermaan liittyen, voimme luottavaisesti todeta, että matkapuhelimet vaikuttavat haitallisesti spermaan.” (Glantz 2012).

Arvostettu epidemiologi, tohtori Devra Davis on puolestaan sanonut marraskuussa 2015 Melbournen yliopistossa pitämässään luennossa:

”Meillä on paljon epävarmuutta tällä alueella, mutta ei spermaa koskien. Siltä osin näyttö alkaa olla aika vahvaa ja on alkanut tulla niin selväksi, että Intian hallitus on antanut varoituksia tästä. Sen seurauksena klinikat, joilla työskennellään hedelmällisyysongelmien kanssa, rutiininomaisesti neuvovat nuoria miehiä ottamaan puhelimet pois taskuistaan tunnustaen, että tämä on piilevä riski terveelle lisääntymiselle.” (Davis 2015)

Kännyköiden lisäksi myös WiFi-yhteydellä varustetun kannettavan tietokoneen on havaittu olevan haitallista miehen hedelmällisyydelle. WiFi-yhteydellä varustetun kannettavan tietokoneen on havaittu vähentävän siittiöiden liikkuvuutta ja aiheuttavan katkeilua niiden DNA:ssa (Avendaño 2010).

Kännyköiden säteily on haitallista kiveskudokselle

Kännyköiden säteilyn haitallisuus miesten hedelmällisyydelle ei rajoitu pelkästään spermaan vaan kännykät ovat myös muilla tavoin haitallisia kiveskudokselle, kuten alla olevasta kuvasta näkee.

Poikkileikkauskuvassa on kuvattu kännyköiden radiotaajuisen säteilyn vaikutuksia kivesten kudokseen. Klikkaa suuremmaksi tarkastellaksesi lähemmin. Lähde: Center for Reproductive Medicine, Cleveland Clinic, USA.

Poikkileikkauskuvassa on kuvattu kännyköiden radiotaajuisen säteilyn vaikutuksia kivesten kudokseen. Lähde: Center for Reproductive Medicine, Cleveland Clinic, USA.

Mahdollisesti haitallista myös naisten hedelmällisyydelle

Kännyköiden säteilyn vaikutuksesta spermaan on saatu kohtalaisen hyvää näyttöä siksi, että spermaa ja siittiöitä on helppo tutkia. Kännyköiden säteily on kuitenkin mahdollisesti haitallista myös naisten hedelmällisyydelle. On esimerkiksi havaittu, että kännyköiden säteily on vähentänyt munarakkuloiden määrää rotilla (Gul 2009).

Haitallisuus spermalle implikoi biologista haitallisuutta

Kännykän säteilyllä on vaikutuksia kehon eri osiin ja järjestelmiin. Lähde: Center for Reproductive Medicine, Cleveland Clinic, USA.

Kännykän säteilyllä on vaikutuksia kehon eri osiin ja järjestelmiin. Lähde: Center for Reproductive Medicine, Cleveland Clinic, USA.

Spermaa, siittiöitä ja kiveskudosta tutkittaessa on havaittu vaikutuksia, jotka eivät ole spesifejä vain näille solu- ja kudostyypeille. Esimerkiksi oksidatiivinen stressi ja kalsiumin vuoto soluista on haitallista myös muualla kehossa. Sitä, että kännyköiden säteily on haitallista miehen hedelmällisyydelle, tulisikin pitää biologisena indikaattorina sen yleisestä haitallisuudesta.

Ratkaisut

Pidän periaatteellisena virheenä sitä, että matkapuhelimet ja muu langaton teknologia otettiin käyttöön varmistamatta ensin sen turvallisuutta eläville olennoille. Kun nyt kuitenkin olemme tilanteessa, jossa tätä haitallista teknologiaa käytetään, on hyvä pohtia keinoja, joilla voi vähentää terveysriskejä ja -haittoja.

Yksi mahdollisuus olisi toimia kuten itse teen: en käytä kännykkää, tablettia tai WLAN-reititintä vaan kommunikoin muilla tavoin. Järjestelyni ansiosta altistun ainoastaan passiiviselle säteilylle eli muiden ihmisten langattomille laitteille sekä tukiasemien ja reitittimien säteilylle. Pidän kuitenkin tätä passiivistakin altistusta huomattavana ja liiallisena.

Asiakkaita varten järjestettyj Ethernet-portti Amsterdamin julkisessa kirjastossa.

Ethernet-portti asiakkaita varten Amsterdamin julkisessa kirjastossa.

Lapset ovat erityisen herkkiä säteilyn vaikutuksille. Olisikin tärkeintä suojata heitä sähkömagneettiselta säteilyltä. Varsinkaan kouluissa ei tulisi käyttää langatonta teknologiaa vaan sen sijaan voidaan käyttää muita oppimismenetelmiä sekä kaapeloituja tietoliikenneyhteyksiä (valokaapeli, Ethernet-kaapeli), jotka tarjoavat sitä paitsi langatonta teknologiaa nopeammat ja luotettavammat tietoliikenneyhteydet.

Silloin kun kännyköitä kuitenkin käytetään, on hyvä käyttää puhuessa handsfree-laitetta. Tällöin kännykän ei pitäisi olla taskussa eikä mielellään myöskään kädessä vaan mieluummin esimerkiksi vierellä sohvalla, jolloin kehon ja säteilylähteen välillä on välimatkaa.

Viitteet:

Adams JA, et al. Effect of mobile telephones on sperm quality: a systematic review and meta-analysis. Environ Int. 2014 Sep;70:106-12.

Avendaño C, et al. Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility and increases sperm DNA fragmentation. Fertil Steril. 2012 Jan;97(1):39-45.e2.

Davis D. ”The truth about mobile phone and wireless radiation: what we know, what we need to find out, and what you can do now.” Lecture at Melbourne University on Nov. 30, 2015. Katsottavissa tällä sivulla.

Glantz SA. Primer of biostatistics. 7th ed. San Francisco: The McGrawHill Companies; 2011. p. 247.

Gorpinchenko I, et al. The influence of direct mobile phone radiation on sperm quality. Cent European J Urol. 2014;67(1):65-71.

Gul A, et al. The effects of microwave emitted by cellular phones on ovarian follicles in rats. Arch Gynecol Obstet. 2009

Hamada AJ, et al. Cell Phones and their Impact on Male Fertility: Fact or Fiction. Open Reprod Sci J. 2011 Jan;3:125-137.

Houston BJ, et al. The effects of radiofrequency electromagnetic radiation on sperm function. Reproduction. 2016 Dec;152(6):R263-R276.

Liu K, et al. Association between mobile phone use and semen quality: a systemic review and meta-analysis. Andrology. 2014 Jul;2(4):491-501.

Makker K, et al. Cell phones: modern man’s nemesis? Reprod Biomed Online.Reprod Biomed Online. 2009 Jan;18(1):148-57.

Zalata A, et al. In vitro effect of cell phone radiation on motility, DNA fragmentation and clusterin gene expression in human sperm. Int J Fertil Steril. 2015 Apr-Jun;9(1):129-36.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s