Kouluun on asennettu WiFi-kytkimet

Fiskarsin ruukissa sijaitsevan Fiskarin koulun jokaiseen luokkaan on asennettu joulukuussa kytkimet, joilla luokan katossa olevan WiFi-säteilijän saa päälle tai pois päältä. Aiemmin säteilijät olivat jatkuvasti toiminnassa eli tilanne oli sama kuin muissa Raaseporin kouluissa. Nyt mikroaaltosäteilyä lähettävä tukiasema on normaalisti pois päältä. Opettajat laittavat tukiaseman päälle vain silloin, kun käytetään tablettitietokoneita ja tarvitaan verkkoyhteyttä. Kytkimessä oleva ajastin huolehtii siitä, ettei tukiasema jää vahingossa säteilemään pitkäksi aikaa.

Opettajat ovat olleet tyytyväisiä kytkimiin. Niiden asentaminen on tuntunut järkevältä, koska varsinkin alemmilla luokilla käytetään tabletteja vain harvoin.

Kytkimet asennettiin oppilaiden vanhempien aloitteesta. Työn suoritti sähköalan ammattilainen. Asennuksen rahoitti kokonaisuudessaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Fiskarin paikallisyhdistys. Raaseporin kaupunki ei siihen osallistunut, mutta antoi kuitenkin luvan kytkinten asentamiseen.

Kytkinhankkeen taustalla on vanhempien pitkään jatkunut tyytymättömyys kaupungin aikomukseen siirtyä käyttämään tabletteja ja langatonta verkkoa kouluopetuksessa. Heidän kriittistä suhtautumistaan puoltavat Euroopan neuvoston suositukset ja WiFi-säteilyn terveysriskit. Lisäksi kriittisyys on liittynyt pedagogiaan, tablettien rajoituksiin tietokoneina ja haluun pitää lasten ruutuaika kohtuullisena.

Viime keväänä kerättiin nimiä kansalaisadressiin, jossa vaadittiin langattomaan tablettikouluun siirtymisen lykkäämistä Fiskarsissa. Sen allekirjoitti 90 vanhempaa, joiden lapset käyvät Fiskarin koulua tai alkavat käydä sitä lähitulevaisuudessa. Allekirjoitusten määrä on merkittävä, kun sitä vertaa koulun oppilasmäärään, joka on vain 60.

Opettajat ja vanhemmat halusivat kytkimet WiFi-säteilijöihin jo silloin, kun ne vuoden 2014 lopulla asennettiin luokkien kattoihin. Kun kytkimiä seuraavana vuonna vaadittiin kaupungilta, opetusviranomaiset väittivät, että kytkinten asentaminen on teknisesti mahdotonta. Tätä oli vaikea uskoa, koska Ranskassa kytkimet on asennettu kaikkiin langatonta verkkoa käyttäviin kouluihin Ranskan lain edellyttäessä sitä.

Kommentti

Fiskarin koulun WiFi-kytkimet ovat selvä parannus aiempaan tilanteeseen. Muissakin Suomen kouluissa olisi järkevää seurata Fiskarin koulun esimerkkiä.

WiFi-kytkimet eivät silti ole ihanteellinen ratkaisu asiaan, koska lasten ja opettajien säteilyaltistuksen vähentämiseksi olisi suositeltavinta suosia langallisia, Ethernet- tai USB-kaapeleihin sekä valokuituun perustuvia Internet-yhteyksiä. Kaapeloituja yhteyksiä tulisi pitää päämääränä.

Olen aiemmin mm. tässä kirjoituksessa kertonut WiFi-säteilyn haitoista ja riskeistä. Tälle ulkomaiselle sivulle puolestaan on kerätty WiFin tai sen taajuisen mikroaaltosäteilyn haitoista kertovia tutkimuksia.

Mainittakoon, että aivan hiljattain Marylandin osavaltion neuvoa-antava elin on suositellut kaapeloituja yhteyksiä kaikkiin kouluihin ja WiFi-säteilyn rajoittamista. Suosituksesta kerrotaan tässä artikkelissa.

Viite:

Fiskarin koulu kan knäppa av och på sitt trådlösa internet. Yle Nyheter. 1.3.2017.

Kategoria(t): WiFi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s