Kokeilussa maadoituslakana

???????????????

Maadoittamisessa ihon ja maan välille luodaan sähköä johtava yhteys. Tässä auringonottajan jaloilla on hyvä yhteys hiekkaan. Sen sijaan maadoituslakanan maadoittavuus perustuu sähköä johtavaan kaapeliin.

Sain kokeilua varten suomalaisesta Earthing.fi’stä maadoituslakanan. Sovimme, että kirjoitan tuotteesta arvostelun blogiini, olivatpa kokemukseni myönteisiä tai kielteisiä.

Lakanan ja siihen kuuluvien maadoitusjohtojen lisäksi sain lainaksi jännitettä mittaavan yleismittarin (UNI-T UT39B). Sillä voisin käytännössä todentaa, että maadoituslakana toimii myös teknisesti mitattuna. Sain lisäksi hyvät ohjeet lakanan asentamiseen ja yleismittarin käyttöön.

Maadoitan lakanan

Maadoituslakana voidaan maadoittaa kahdella tavalla: joko maadoitettuun pistorasiaan kytkettävällä adapterilla tai maahan työnnettävällä maadoitusraudalla. Päätin valita maadoittamisen suoraan maahan, koska se tuntui luonnollisemmalta.

Tunsin itseni aarretta kätkeväksi pikkupojaksi työntäessäni metallista maadoitustankoa maahan kerrostaloasuntoni parvekkeen viereen. Toivoin, että kukaan naapuri ei näkisi kummallista puuhaani. Tangon työntäminen maahan onnistui hyvin, vaikkakin sopivaa paikkaa joutui vähän etsimään, koska maa oli talon vierellä sorainen.

Sen jälkeen liitin tankoon kiinteästi kytketyn 16-metrisen kaapelin toiseen 4,6 metriä pitkään kaapeliin, koska edellistä ei ollut mahdollista kiinnittää suoraan maadoituslakanaan.

Seuraavaksi tarkistin maadoituslakanan toimivuuden. Oli jännittävää katsoa, osoittaisiko jännitemittari sen. Minulle oli kerrottu, että mittarin näytön lukeman pitäisi laskea nollaan tai lähelle sitä, kun maadoitus toimii.

Voin ilahduttaa skeptikoita kertomalla, että mittarilukeman mukaan maadoituslakana ei aluksi toiminut. Syyksi osoittautui se, että 4,6 metrin mittainen maadoituskaapeli oli jostain syystä viallinen. Kun sain viimein uuden kaapelin tilalle, asia kuitenkin korjaantui. Yleismittari näytti pyöreää nollaa maatessani maadoituslakanalla. Ainakin numeroiden valossa se siis toimi.

Parantaa unen laatua

Ensimmäisen yön maadoituslakanalla nukuttuani en tuntenut mitään dramaattista, mutta huomasin heränneeni tyytyväisempänä. Sama kokemus toistui myös seuraavina aamuina. Se viittaa mielestäni siihen, että maadoituslakanalla nukkuminen on parantanut unen laatua. Unen pituudessa ei sen sijaan ole ollut eroa.

Olen myös huomannut lihasteni olevan rennompia aamulla herätessäni. Liikunnan harrastus on tuntunut aamuisin reisissä lihasjäykkyytenä. Maadoituslakanaa käytettyäni sitä ei ole ollut juuri lainkaan.

Verenpaine aleni

Mielenkiintoisinta on ehkä se, että verenpaineeni on jonkin verran alentunut nukuttuani maadoituslakanalla. Kun ennen maadoituslakanan käyttöä verenpaineeni oli kahden viikon mittausten keskiarvona 132/82, on se maadoituslakanaa käyttäessäni ollut keskimäärin 126/78 kahdeksan päivän keskiarvona.

Mittasin verenpaineen Omron M3 -mittarilla, joka on luotettavana pidetty automaattinen olkavarsiverenpainemittari. Mittausajanjaksolla elämäntapani pysyivät suurin piirtein vakioina, joten mikään muu asia tuskin voi selittää verenpaineen laskua. Molempiin mittausjaksoihin kuului myös yhtäläisesti verenpainetta kohottavia hellepäiviä.

Verenpaineen alenemista on ehkä vaikeaa ymmärtää. Se voi johtua esimerkiksi siitä, että maadoittamisen on tutkimuksissa havaittu aiheuttavan muutoksia, joiden on tulkittu kertovan autonomisen hermojärjestelmän tasapainottumisesta. Maadoittaminen on rauhoittanut stressiin liittyvää sympaattisen hermojärjestelmän aktivaatiota (Chevalier 2011). Lisäksi maadoittaminen on normalisoinut kortisolitasoja, mikä sekin voi alentaa verenpainetta.

Mahdollisesti lievitystä sähköherkkyyteen

Maadoituslakanan käyttö tuntuu myös vähentäneen asuntoni matalataajuisten sähkömagneettisten kenttien aiheuttamaa häiriötä. Asunnossani on aiemmin mitattu ammattikäyttöön tarkoitetuilla mittareilla (Narda 550 ja Maschek ESM-100) suhteellisen korkeita matalataajuisten magneettikenttien lukemia. Ne ovat mm. häirinneet yöuntani ja päivisin väsyttäneet.

Subjektiivinen tuntumani on, että maadoitettuna nukkuminen vähentää matalataajuisten sähkömagneettisten kenttien haitallista vaikutusta mutta ei poista niiden haittoja täysin. Siten maadoitettuna nukkumisesta voi olla hyötyä myös matalataajuisista sähkömagneettisista kentistä kärsivälle sähköherkälle. En kuitenkaan usko, että maadoittaminen vähentää juurikaan esim. WLAN-reitittimien tai matkapuhelintukiasemien radiotaajuisen säteilyn haittoja.

Yhdessä tieteellisessä katsauksessa varoitellaan siitä mahdollisuudesta, että varsinkin maadoitettuun pistotulppaan maadoittaminen (suoraan maahan maadoittamisen sijaan) saattaa johtaa korkeita sähkömagneettisia kenttiä ja varsinkin mikroaaltosäteilyä kehoon, mistä voi olla haittaa terveydelle (Jamieson 2011). Katsauksen kirjoittajat teroittavatkin ”sähkömagneettisen hygienian” tarvetta eli sitä, että tärkeintä on vähentää sähkösaastetta. Maadoittaminen on ikään kuin sen jälkeen tulevaa hienosäätöä.

Riski maadoittamisen huonoihin vaikutuksiin lienee pieni, sillä tutkimuksissa koehenkilöt yleensä ovat kokeneet myönteisiä vaikutuksia. Kielteiset vaikutukset ovat siis harvassa.

Lopuksi

Maadoituslakana on yksi kätevimmistä tavoista harjoittaa maadoittamista. Yöunen rauhallisuus on meille erityisen tärkeää, ja siksi maadoittuneena nukkuminen tuntuu intuitiivisestikin hyvältä ajatukselta.

Biologisen maadoittamisen hyödyistä on julkaistu tusinan verran tutkimuksia. Osa tutkimuksista on myös sokkoutettuja ja kontrolloituja tutkimuksia. Kaiken kaikkiaan tutkimusten tulokset tukevat omia kokemuksiani maadoituslakanasta. Jos maadoittumisen mekanismit ja vaikutukset kiinnostavat, suosittelen luettavaksi tohtori Gaétan Chevalierin ym. tätä katsausartikkelia. Siitä pääsee nopeasti perille asiasta.

Aion vielä jatkaa maadoittamista, ja mahdollisesti kerron kokemuksistani joskus myöhemminkin.

Sidonnaisuudet: Sain kokeilulakanan kaapeleineen ilmaiseksi Earthing.fi-yrityksestä. Maadoituslakanan lisäksi en ole saanut muuta taloudellista hyötyä.

Viitteitä:

Chevalier G, et al. Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons. J Environ Public Health. 2012; 2012: 291541.

Jamieson IA, et al. Grounding & human health – a review. Journal of Physics: Conference Series 301 (2011) 012024.

Oschman JL. Can electrons act as antioxidants? A review and commentary. J Altern Complement Med. 2007 Nov;13(9):955-67.

Kategoria(t): Maadoittaminen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin: Kokeilussa maadoituslakana

  1. ”En kuitenkaan usko, että maadoittaminen vähentää juurikaan esim. WLAN-reitittimien tai matkapuhelintukiasemien radiotaajuisen säteilyn haittoja.”

    [videon lataaja on poistanut videon]

    • Juhana Harju sanoo:

      Christoffer, Wolfe on oikeassa mutta tuolla videolla hän demonstroi vain maadoittamisen vaikutusta matalataajuisiin sähkömagneettisiin kenttiin (1000 Hz saakka). Siinä ei puhuttu mitään mikroaaltotaajuuksista. Nuo langattomat laitteet säteilevät niin matalilla taajuuksilla, keskitaajuuksilla kuin mikroaaltotaajuuksillakin. Olen edelleen sillä kannalla, että maadoittamisesta tuskin on paljon apua korkeataajuista säteilyä vastaan. Wolfe oli sikäli harhaanjohtava, että hänen olisi ollut korrektia puhua myös mikroaaltotaajuuksista. Niitä vastaan tarvitaan muita keinoja kuin maadoittamista.

  2. tarmo koppel sanoo:

    maadoitus ei ole vaaraton homma. jos väliltä puutu resistori sitten maadoitus voi jopa olla hengenvaarallista, kun saa sähköiskun. sähkökentän haitallinen vaikutus 50Hz sähköjohtoista myös voimistu kun keho on maadoitettu.

    • Juhana Harju sanoo:

      Tarmo, tietääkseni tässä kokeilemassani maadoituslakanassa on resistori. Tuosta jälkimmäisestä väitteestäsi olen tämänhetkisillä tiedoillani eri mieltä. Miten tutkimushenkilöiden eri tutkimuksissa mitatut ja koetut hyödyt ovat selitettävissä, jos 50 Hz sähkökentän haitallinen vaikutus voimistuisi maadoituksen seurauksena? Pääasiassa juuri sen haittojahan maadoituksella on tarkoitus vähentää.

  3. Mikko Ahonen sanoo:

    Koittakaapa välttää suuria sähkökenttiä maadoituspisteen lähellä, esimerkiksi maadoittamattomassa pistorasiassa olevaa läppäriä jalkamaadoituspadin lähellä: http://www.drmoldan.de/pic/Dietrich/Literatur%20Dritter/Grounding_pads_and_sheets.pdf

  4. toweri sanoo:

    ”Voin ilahduttaa skeptikoita kertomalla, että mittarilukeman mukaan maadoituslakana ei aluksi toiminut. Syyksi osoittautui se, että 4,6 metrin mittainen maadoituskaapeli oli jostain syystä viallinen. Kun sain viimein uuden kaapelin tilalle, asia kuitenkin korjaantui. Yleismittari näytti pyöreää nollaa maatessani maadoituslakanalla. Ainakin numeroiden valossa se siis toimi.”

    Niin siis minkä pisteiden välinen lukema oli lähellä nollaa (volttia?) – yhden pisteen jännite ei ole edes määritelty käsite, vaan jännite on aina suhteessa johonkin viitetasoon.

    • Juhana Harju sanoo:

      Olin maadoittanut jännitettä mittaavan yleismittarin maadoitettuun pistorasiaan, joten mittauksessani mitattiin suhdetta tähän viitetasoon (eli pistorasia-maahan). Kyse oli tosiaan volteista.

      • Sähköpete sanoo:

        Riippuen talon iästä ja sähkölaitteiden ja -asennusten laadusta sekä kunnosta voi pistorasian maadoitusliuskan ”maan” ja pihamaan ”maan” välillä olla eroa. Tästä päästäänkin todelliseen sähköiskun vaaraan viriteltäessä kuvaamasi kaltaisia lisämaadoituksia. Kosketettaessa sähkölaitetta ja lakanaa yhtäaikaa voi saada sähköiskun. Sen vuoksi vastus eli resistanssi pitää olla aina riittävän suuri pihamaadoitusjohdossa, jotta vikavirta jää vaarattoman pieneksi.
        Ensimmäinen johtosi kytki lakanan maaperään niin hyvin, että oli mitattavissa oleva jännite. Toisessa johdossa johdinyhteys oli ilmeisesti katkaistu, niin ei näkynyt sillä enää jännitettä.

  5. Juhana Harju sanoo:

    Sähköpete, luulen, että olet ymmärtänyt jotain väärin.

    Kaapelissa on takaisinkytkentäsuojaus, joten kuvaamaasi sähköiskun vaaraa ei ole.

    • sähköpete sanoo:

      Lukiessani mittausselostustasi jäin käsitykseen, ettet ole ihan käsittänyt mittaamaasi asiaa. Jos sinulla on vielä se yleismittari, niin paljonko on siinä kaapelissa resistanssia? Millainen se ”takaisinkytkentäsuojaus” tarkemmin ottaen on?

Jätä kommentti